Arkadin ry

Kun kansa kohahti – Tekijänä Jorma Molarius

Posted in Ohjelmisto by arkadin on huhtikuu 9, 2008

Elokuvakerho Arkadin esittää yhteistyössä Yleisradion kanssa valikoiman Jorma Molariuksen ohjelmia lauantaina 26.4.2008 kello 12.00 – 18.00 elokuvateatteri Andorrassa (Eerikinkatu 11).

28.2.2008 kuollut Jorma Molarius oli arvostettu tv-toimittaja ja -ohjaaja, joka pitkän työuransa loppuun asti keksi uusia ja ennennäkemättömiä ohjelmia, jotka ovat muodostuneet osaksi keskeisintä suomalaista televisiohistoriaa.

Jorma Molariukselle televisio oli ennen kaikkea keino tutkia ihmistä ja ihmisten vuorovaikutusta. Hänellä oli myös syvä usko siihen, että maailmasta löytyisi rajaton määrä kiinnostavia ihmisiä ja kiinnostavia asioita, joiden käsittelyssä nimenomaan televisio olisi paras mahdollinen väline.

Poikkeuksetta Molariuksen tuotannot lähestyivätkin katsojaa sekä tunteen että järjen tasolla ja synnyttivät keskustelua ja jopa vuosikymmenien päähän kantautunutta jälkikohinaa, joka esimerkiksi Sirkus Pasila-tapauksessa on kestänyt kohta 40 vuotta. Usein Molariuksen ideat olivat niin rajuja ja aikaansa edellä, että valmistuttuaan ohjelmat (Kolmas kerros) jäivät kokonaan esittämättä, tai niiden arvo (Aikapommi, Kielletty kaupunki) on ymmärretty täysin vasta myöhemmin.

Esitysten lomassa keskustelua ohjelmien tekijöiden ja esiintyjien kanssa. Keskustelun vetää Timo-Erkki Heino.

Vapaa pääsy.

Järjestäjät pidättävät oikeuden muutoksiin.

Ohjelma:

Kello 12.00: Presidentin päivä (1977, 45 min.)

Viiden päivän materiaalista koottu UKK-muotokuva kertoo 77-vuotiaasta miehestä ja maailman pitkäaikaisemmasta demokraattisesti valitusta kansanjohtajasta sekä kansasta, joka olisi ollut valmis pidentämään ennätystä vuosikymmenellä tai kahdella ja äänestämään Kekkosen elinikäiseksi presidentiksi.

Kello 13.15: Kolmas kerros (1994, 48 min. Ei esitetty televisiossa)

Viisi toisilleen tuntematonta ihmistä juuttuu hissiin tietämättä sitä, että kamerat tallentavat heidän reaktionsa hissin ”peilien” läpi. Nopeasti selviää, ketä ahtaus ahistaa, kenen on tiukassakin hyvä olla. Hississä mm. Urpo Leppänen ja Jope Ruonansuu.

Kello 14.30: Aikapommi, osa 4 (1983, 60 min.)

Suomalaista tosi-tv:tä paljon ennen Big brotheria: aikakauden julkkiksista mm. Riitta Väisänen, Antti Eskola ja Kauko Röyhkä suljettiin kolmeksi päiväksi studioon – ja kamera kuvasi kaiken!  Itse asiassa Bb-formaatin omistaja totesi haastavansa Molariukset oikeuteen tekijänoikeuksien rikkomisesta kun näki jossain tv-konferenssissa pätkän Aikapommia, eli juridisesti pitävän todisteen siitä, miten joku oli osannut varastaa ideansa parikymmentä vuotta ennen kuin hän sen keksi.

Kello 16.00: Kielletty kaupunki  (1991, 50 min.)

Erikoisiin paikkoihin sijoittuvat keskusteluohjelmat olivat Molariuksen tyypillisintä aihepiiriä. Kielletty kaupunki-sarjassa keskustelijat istuivat Helsingin Vanhan ylioppilastalon aukiolle pystytetyssä lasikaapissa niin, että myös ohikulkijat saattoivat tuoda osansa diskurssiin. Esitettävässä jaksossa rikotaan tabuja ja tullaan ulos kaapista; aiheena siis homoerotiikka pohjoisen taivaan alla.

Kello 17.15: Sirkus Pasila (1970, 75 min.)

”Vapaus alkaa aamiaisesta.”
– Jaakko Laakso

”Koko seksuaalielämä on teknistettyä.”
– Jutta Zilliacus

Joulunpunaista viihdettä ruusunpunaiselta vuosikymmeneltä. Tässä suomalaisen tv-historian legendassa tapaninpäiväriehaan kutsutuille tarjoiltiin reilusti kossutettua boolia ja laulettiin pilkkalauluja tavalla, joka sai Harri Holkerin tekemään näyttävän ja ilmeisen harkitun ulosmarssin. Paikalla väkeä kuin Yleisradion Vaali-illassa, äänekkäimpinä Arvo Salo, Jaakko Laakso ja hämmentävän kaunis Jutta Zilliacus. Samalla Sirkus Pasila on osa suomalaista kulttuurihistoriaa; näyttäytyyhän siinä suuri joukko suomalaisia taiteilijoita, suurimpana kaikista tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Tauno Palo.

Tekstit:
Timo-Erkki Heino & Kari Pirhonen


Mainokset

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Atro Niiniluoto said, on huhtikuu 24, 2008 at 9:44 am

    En ole kuullutkaan Molariuksesta enkä Arkadin ry:stä. Muut nimet ovat kyllä tuttuja kuten Kaurismäki ja Olsson.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: